Tulkitaan vapaita käännöksiä



English
По-русски


Kuva: Oksana Krutickaya

SEURAAVA TAPAAMINEN: Online, together with The Justice Arts Coalition

ZOOM from 12:00 - 1:30 pm EST (9am California, 12pm NYC, 7pm Helsinki)

On June 11th we will make a translation of a work by Оксана Крутицкая (Oksana Krytickaya).

On June 18th we will have an open discussion about your translations with Оксана Крутицкая (Oksana Krytickaya).

On June 25th we will make a translation of a work from an artist who has exhibited with Free Translation. TBA.

On July 2nd we will have an open discussion about your translations with the artist of translated works on June 25th

PURCHASE TICKETS FOR THIS WORKSHOP SEQUENCE, AS WELL AS JAC'S OTHER CREATE + CONNECT EVENTS, AT THIS LINK: https://bit.ly/3cAW8iV


Tervetuloa meidän taiteen tekemisen sarjaan. Katsomme ja keskustelemme taiteellisista töistä, jotka ovat saapuneet eri puolilta maailmaa vastauksena vapaiden käännösten (Free Translation) avoimeen kutsuun. Teoksia ovat luoneet ihmiset, joihin on vaikuttanut vankeus, ja ne ovat olleet esillä MAA-tilassa marraskuussa 2018. Kolmetuntisen tapaamisen aikana tutustumme teoksiin ja kuulemme tarinoita niitä luoneilta ihmisiltä, joista monet ovat tälläkin hetkellä vankilassa. Tämän jälkeen teemme käännöksiä, vastauksia taideteoksille, ja lataamme ne verkkonäyttelyyn, jossa myös taiteilijat ja suurempi yleisö voivat osallistua dialogiin. 

Käännökset voivat olla visuaalisia, kirjallisia, kuunnelmia, valokuvia tai muita ilmaisumuotoja. Olet tervetullut tuomaan valitsemiasi materiaaleja – tai vain tuomaan itsesi.

Lisätietoa tapahtumasta meihin voit ottaa yhteyttä Anastasia Artemeva ja Arlene Tucker sähköpostilla osoitteeseen info(at)prisonspace.org.

https://freetranslation.prisonspace.org/







Sovinto 1919-2019 
Porttiteatteri


Arlene Tucker & Juha Hilpas


English




“Porttiteatteri on helsinkiläinen, ammattilaisvetoinen, vankilasta vapautuvien teatteri, joka tuottaa taiteellisesti korkeatasoista teatteria. Teatteri tuottaa 1-2 ensi-iltaa vuodessa ja vuotuiset esittävän vankilataiteen Porttiteatterifestivaalit, sekä järjestää työpajoja vankiloissa.

Porttiteatteri esittää Sovinto 1919/2019 esityksen Hiljaisella viikolla 15. – 17.4.2019 Suomenlinnan kirkossa. Yhteisöteatterin toimintatapaan nojaava esitys on Suomenlinnassa nyt olevien, sieltä vapautuneiden sekä muiden rikoksiaan sovittavien ja jo sovittaneiden kädenojennus sadan vuoden yli noina vuosina kovia kokeneille suomalaisille, olivat he sitten punaisia tai valkoisia.”

Arlene Tucker ja Juha Hilpas menivät esi näytökseen.  Tämän on heidän keskustellu kokemuksesta. 14. huhtikuuta 2019.



Arlene Tucker (AT): Moi Juha! Sain paljon energia esityksen jälkeen!  Miltä sinusta tuntui kun esitys loppui?

Juha Hilpas (JH): Huomasin esityksen loputtua olevani positiivisesti yllättynyt kuinka virkistävä kokemus näytelmä oli. Traumaattisten kokemusten käsittely taiteen ja varsinkin teatterin kautta kaatuu niin helposti jonkinlaiseen moralismiin tai surkutteluun että huomasin lähteneeni vähän ennakkoluuloisestikin näytökseen. Se että esityksen jälkeen jaksoi vielä kävellä suomenlinnaa ja keskustella aiheesta kertoo jo paljon.

AT: Kyllä, muistan. Ymmärrän hyvin mitä tarkoitat.  On ollut pitkä aika että olin teatterissa ja unohdin miten vahva tämä työkalu voi olla. Menin sinne ilma odotuksia, vain kysymyksiä ja jännittävä tunne. Ja koska esitys oli Suomenlinnassa se lisäsi tunnelmaa että olemme matkalla, prosessissa.  

Oliko yksi aihe, kohtaus tai tarina joka koski sinun omaa elämääsi erityisen läheltä?

JH: Koin enemmänkin että vaikka näytelmä on vankien ja entisten vankien tuottamaa, että tuo ulottuvuus kaikessa todellisuudessaan tuntui enemmänkin symboliselta. Tarkoitan tällä että esiintyvien henkilöiden traumaattiset kokemukset tulivat esiin inhimillisellä tavalla. Vaikka en täysin suoria yhteyksiä omaan elämääni voisikaan vetää, oli joihinkin lauseisiin ja esitettyihin tuntemuksiin yllättävänkin helppo samaistua. Huomattava seikka vankien tarinoissa oli esimerkiksi päihde ja mielenterveysongelmien läsnäolo, mikä tuntuu yhä olevan jonkinlainen julkinen salaisuus suomessa.



AT: Kaikkia on koskenut trauma riippumatta pienet tai isot.  Luulen, että voimme löytää tavan ymmärtää ja olla empaattisia jonkun kanssa, jos jaksamme tai meillä on siihen motivaatiota.

AT: Ei välttämättä trauman kautta. Kun neljä näyttelijä veisasivat yhdessä vahvaan mutta samalla hieman uupuneeseen sävyyn “Miksi en kunnioita auktoriteettia?” tämän kohtaus herättää paljon kysymyksiä ja tunteita itsessä.  Mistä tämä ominaisuus tuli? Miten on näkyvissä omassa elämässä tällä hetkellä? Miten se piilottaa sitten tule ulos?

JH: Rehellisesti sanottuna, ensimmäinen ajatukseni tuon lauseen kuullessani oli että “Miksi pitäisi kunnioittaa?”. Seuraava olikin sitten “Mikä on auktoriteetti?”

AT: Niinpä! Hyvä kysymys. Minulle, auktoriteetti tarkoittaa joku ajattelee että heillä on power over me.  Voisi olla opettaja, presidentti, kiusaaja, esim. Tämä ei tarkoittaa että heti en kunnioittaa, vain selittää mitä on minun oma yksinkertainen hierarchy malli tai rakennus.


JH: Ymmärrän kyllä. Kyse onkin ehkä auktoriteetin nostattamasta ensi reaktiosta, huolimatta sen järkeistämisestä. Kysymys herääkin että millaisiksi olet kokenut elämääsi vaikuttaneet auktoriteetit? Ja miksi luulet että auktoriteetti on muodostunut traumaattiseksi elementiksi?

AT: En sanonut sitä itsestäni.  Ehkä nämä ovat parempi kysymykset näyttelijöille koska mikä he kertoivat tosi tarinoita.  Esityksen jälkeen kun puhuin Kari Vähä-Ahon kanssa, hän kertoi minulle että tarinat olivat todellisia. Ja sitten esitys tuli yhä merkityksellisemmäksi!  Kari sanoi, että he, näyttelijät, kirjoittivat kaikkien tarinat itse, jotka sitten laitettiin yhteen. Käsikirjoitus oli upea.  Ja dramaturgia myös. Tykkään paljon miten koko kirkkoa ja tila oli käytetty tosi hyvin. Mikään ei ollut pysähtynyttä. Se oli kuin virta, joka löysi tiensä merelle.  Puhutun sanan, kirjoitettujen sanojen, ja se miten musiikin välinen virtaus tapahtui oli toimiva.

JH: Kyllä. Nyt kun ajattelen, niin on melko hämmentävää kuinka helppo oli unohtaa esitettyjen tarinoiden ja tilanteiden olleen todellisia kokemuksia, jollain tapaa teatteria kuitenkin seuraa esityksenä, tai representaationa, ei todellisena. Tämä tietysti viestii myös jotain esityksen teknisestä laadusta.

AT: Niin ja tämä tarkoittaa että olet empaattinen ihminen. Merkki empatian työskentelystä.  Eikö niin?

JH: Ainakin sitä toivoisi aina näin. Tunnustan että puhuttaessa anteeksiannosta ja (jostain) oli ehkä välillä vähän palakin kurkussa. Kuka ei kaipaisi välillä vähän rauhaa luurangoiltaan? Ainakin näyttelijät tuntuivat saaneet osakseen hieman armollisuutta ja siitä osasi iloita heidän puolestaan.



AT: Ehkä tämä on syy miksi esitys oli kirkossa! Anteeksi pyytäminen. En tiedä.  Minulla on aina asia että haluaisin pyytää anteeksi ja kiitää. Toinen kysymys teatteri ryhmälle.

JH: Mielestäni näytelmässä ei aneltu, tai pyritty anomaan armoa, tai edes korostettu katumusta, vaan haettiin tietynlaista rauhaa menneisyyden kanssa omien ja muiden tuottamien haamujen kanssa.

AT: Olen samaa mieltä.  Se oli heidän tarinansa ja on heidän aikasa kertoa kaikille ketkä haluavat kuunnella.  Oli heidän oma päätös olla todellinen, haavoittuva. Aikaa vahva. Kunnioitan tätä!

JH: Kyllä, minulle se tuntui enemmänkin siltä kun yleisölle olisi tarjottu jotain. Ja kuten myöhemmin metron portailla keskustelusta kävi ilmi, ei näytelmän tekijöillä ollut halua väkisin syöttää kenellekään ajatuksia.

AT: Ei lainkaan. Oli kiva että melkein koko-matka kotiin päin, törmäsimme eri näyttelijöiden kanssa ja saimme kiittää heitä kasvokkain ja puhua vähän heidän kanssa.  Tuntui hyvältä keskustella tästä heidän kanssa, vaikka vain kolme minuuttia. Kolme tärkeää minuuttia.

JH: Hyvin kuvastavaa on sekin että näytelmän jälkeen yleisö löytää itsensä samalta matkalta kotiin

AT: Kokonaisuutena, tunnen että esitys ja koko porukka oli tosi koskettava.  Todellinen, reaaliaika, oikea elämä.

Juha, onko sinulla on jotain muuta mielessäsi?  Ymmärrän että tunteita on aina jatkuvassa, koko ajan muutoksessa.  Hyvä juttu, että meillä on tällä hetkellä.

JH: Kuten jo mainitsin, huomasin lähteneeni saarelta virkistyneenä, huolimatta näytelmän raskaista aiheista. Teatterissa on monella tapaa kyse yhteydestä toiseen ihmiseen ja hänen kokemukseensa elämisestä, kaikkine eroine ja samankaltaisuuksineen.



Vuosien 1919-2019 välillä on paljon eroja. Sovinnon tekemisen ja anteeksiannon prosessi on tuskin muuttunut. Esitys on tarinoita anteeksiannosta, pieniä kertomuksia siitä, miten sovinto tehtiin.


Ohjaus: Tuija Minkkinen

Musiikki & äänidramaturgia: Sanna Salmenkallio

Dramaturgi: Taija Rautio

Esiintyjät: Porttiteatterilaiset

Esitykset: 15.4, 16.4 ja 17.4 klo 18.00 Suomenlinnan Kirkko

Liput:15/10€ Lipunmyynti: Tiketti (www.tiketti.fi)

https://porttiteatteri.fi/



Let it Out



русский
English


Let It Out - Anna Tulla on projekti, joka yhdistää nuoret Venäjällä ja Suomessa.

Etsimme valtion instituutioissa, kasvatuslaitoksissa ja nuorisovankiloissa olevia nuoria, jotka haluaisivat osallistua taide & musiikki projektiin - taidekirjeenvaihtoon samoissa olosuhteissa olevien venäläisten nuorten kanssa. Toivoisimme voivamme tulla tekemään työpajaa asiakkaidenne kanssa, ja näin avata taiteen vaihtamisen prosessi. Haluaisimme ryhmän koostuvan 13-18 vuotiaista nuorista. Voimme aloittaa milloin tahansa ja toivoisimme voivamme tavata työpajan merkeissä vähintään 5 kertaa, mieluiten kerran kahdessa viikossa. Näin ollen osallistujat molemmissa maissa voivat tutustua kirjeenvaihdon välityksellä.

Osallistuminen on ilmaista.  Puhumme suomea, venäjää ja englantia.

Nuorten tekevät esim. taiteenvaihtoa, lyriikat, ja lyhyt videot, tuottavat työpajassa taiteilijoiden ja muusikoiden kanssa. Tämä taiteenvaihto helpottuu käyttämällä esim. rap biisin sävellys ja kääntämis tekniikat ja tuloksena voisi olla yhteisten multimedia teosten ja taiteen ja suunnittelun objekteja. Lähetämme teokset ja saamme vastauksena teoksia heidän ikätovereiltaan Venäjältä. Lopulta pidämme näyttelyn sekä Venäjällä, että Suomessa.


Olemme itsenäinen projekti nimeltä Vankila Ulkona -  taiteilijat, muusikot ja opettajat, Arlene Tucker, Anastasia Artemeva ja Sonny Nyman. Olemme Koneen säätiön rahoittama. Meidän partneri Venäjällä on Moskovan valtion psykologian ja koulutuksen yliopisto.


Hankkeen tekijät:
Anastasia Artemeva vetää Vankila ulkona -hanketta. Hanke kehittää yhteistyötä sekä vankiloissa että liittyen vankiloihin ja tutkii yhteiskunnan suhtautumista vankeihin.

Arlene Tucker on Translation is Dialogue -hankkeen ideoija. Hankkeen taustalla on ajatus pedagogisesta lähestymistavasta taiteen tekemisessä. Prosessi auttaa tiedostamaan, kuinka voimme kommunikoida luovasti ja rakentaa ymmärrystä ihmisten välillä.

Räppäri Sonny Elinkautinen Black tuntee vankilaelämän. Vuosien tuomion istuttuaan hän opettaa musiikkia nuorille Helsingin kaduilla sekä Suomen koulukodeissa ja nuorisovankiloissa.

Etsimme parhaillaan uusia nuoria ryhmiä Suomesta ja Venäjältä tekemään yhteistyötä kanssamme. Ottakaa yhteyttä jos haluatte osallistua projektiin. Sähköpostia info@prisonspace.org

Prison Outside #2
21. - 23. marraskuuta 2018
Helsinki, Finland



English
русский


Prison Outside #2 / Vankila ulkona #2 oli vankila-aiheisia ja vankiloissa tehtyjä taideprojekteja käsittelevä monialainen tapahtuma, joka järjestetään PUBLICSissa, Taidekoulu MAAssa ja Harjun nuorisotalolla Helsingissä 21. - 23. marraskuuta 2018. Ohjelmassa on esitelmiä, keskusteluja, elokuvaesityksiä ja työpajoja. Tapahtumaan tuli puhujia niin Suomesta, Venäjältä, Irlannista, Kanadasta, Yhdysvalloista kuin Belgiasta. Teemoina olivat esimerkiksi taiteen tekeminen vankilassa ja sen vaikutus kuntoutumiseen ja vangitsemisen taustojen ymmärtämiseen. Lisäksi keskustellaan siitä, miten taide tukee vuorovaikutusta eri alojen ihmisten välillä. Konferenssin aikana avatin myös Free Translation / Vapaa käännös -näyttely vankeutta käsittelevistä taiteellisista ja kirjallisista teoksista. Tietoa puhujistamme tässä.












PUBLICS on nykytaiteen toimija ja kuratoriaalinen organisaatio, joka avaa Helsinkiin uuden taidealan erikoiskirjaston, lukuhuoneen ja tapahtumatilan. PUBLICS sijaitsee työväen historiasta ja entisestä teollisuuskeskittymästä tunnetussa Vallilassa, joka tänä päivänä kokoaa alueelle moninaisia kulttuurikeskittymiä, taiteilijoiden työtiloja ja akateemisia yhteisöjä.

Sturenkatu 37-41,
00550 Helsinki

lisää tietoa


Taidekoulu MAAssa voi opiskella nykytaiteilijan ammattiin valmistavalla päivälinjalla sekä avoimilla iltakursseilla. Taidekoulu MAA ohjaa opiskelijoitaan löytämään oman äänensä ja tapansa tehdä taidetta nykypäivän yhteiskunnassa. Opetus antaa hyvät valmiudet itseilmaisun kehittämiseksi sekä jo ammatissa oleville että nuorille opiskelijoille.

Suomenlinna B 20 F
00190 Helsinki

lisää tietoa


Harjun nuorisotalo

Harju tarjoaa hienot tilat kaikenlaisille nuorten ideoimille tapahtumille sekä auttaa niiden järjestämisessä. Ensisijainen toimintaperiaate on, että nuoret ideoivat ja järjestävät ja me autamme!

Aleksis Kiven katu 1-3
00500 Helsinki

lisää tietoa


Vuonna 1956 perustettu Koneen Säätiö on itsenäinen ja riippumaton organisaatio, joka parantaa maailmaa luomalla edellytyksiä rohkeille tieteen ja taiteen avauksille. Säätiö tukee tieteellistä tutkimustyötä, kulttuuria ja taidetta sekä tieteen yleistajuistamista apurahoin sekä ylläpitää Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssiä Mynämäellä. Säätiön tavoitteena on olla tiede- ja taidepoliittisesti valpas tieteen ja taiteen rahoittaja, joka myös aktiivisesti etsii ja tarjoaa vaihtoehtoja valtavirralle.

lisää tietoa

Photo: Kirill Reznik & MSUPE